Sporcu gençlerin abisi olarak ve kızı Hülya Duru Gündüz’ü erken yaşta boks sporuna başlatması ile tanıdığımız Türkiye Muaythai Federasyonu Başkan Yardımcısı İbrahim Murat Gündüz ebeveynlere çocuklarının savunma sporu yapmaları için tavsiyelerde bulundu.
Çocuğu spora teşvik ederken nelere dikkat edeceğiz?
Çocuklarda spora başlama yaşı:
Çocuk, psikolojik ve vücudunun gelişmesi esnasında pek çok evrelerden geçer, spor uygulaması da bu evreler ile doğru orantılı gitmelidir. Çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi ile doğru orantılı sporlar seçilmeli, çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimine zararlı olabilecek sporlardan kaçınılmalıdır.
Örrneğin 4-5 yaşlarında boks, kickboks, vb savunma sporlarına başlanmamalı ve halter gibi ağır sporlardan kati suretle kaçınılmalıdır.
Çocuklar, hareketlerini, kendi kendine bu büyüme devresinde oluşan yaratıcı kabiliyetleri ile seçerler; ayrıca diğer çocukları gözlemleyerek değişik hareketleri yapma yeteneklerini geliştirirler. Bu gelişim, büyüme ve öğrenme devresinde çocuk havuz ile tanıştırılmalı, su fobisi önlenmeli ve yüzme öğretilmelidir. Yüzme kuvvet, direnç, özgüven ve koordinasyonu artırır.
6 ve 7 yaşları civarında çocuk, denge ve koordinasyon artırıcı jimnastik, kayak, dans gibi sporlara başlatılmalıdır.
8 yaşından itibaren çocukların hareketlerinde belli bir gelişme olur ve gelişme devam eder. Bu devrede motor dengeyi artan çocuk özgüven kazanması için boks, kickboks, muaythai gibi ferdi savunma sporlarına yönlendirilmelidir.

Ailelerin Yapabileceği Olası Yanlışlar:
Aileler çocuklarının spor yapmasını isterken bazen çocuğun seçimini veya geleceğini yanlış yönde etkileyebilirler. Maalesef sıklıkla aileler çocuklarını sadece şampiyon olarak görmek isterler. Bu istek aşırılıktır ve aşırılık uygulanan çocuk sporda başarısızlık halinde ruhsal çöküntü yaşar. Sadece aşırı başarı isteği psikolojik çöküntüye sebep olabileceği gibi fiziki zorlanmanın sonucunda sakatlık kaçınılmazdır.
Aileler bazen çocuğu yetenekli olduğu halde, kendileri çocuğun bu sporu yapmasını istemezler. Fikirlerin uyuşmadığı bu gibi durumlarda çocuğun yetenekleri antrenöründen öğrenilir ve buna göre karar verilmelidir. Çocuğun istemediği sporu yapmaya zorlanması kendisine olan saygı ve güvenini yitirmesine neden olur. Çocukları zorla ailenin istediği kalıba sokma çabaları çoğu zaman kötü netice verir.
Spor Hekimi ve Spor Psikoloğundan Yardım Alın
Gerek Spor Psikoloğu gerekse Spor hekimi çocukların spor seçiminde ailelere yardımcı olabilir. Spor Psikoloğu çocuğunuz için seçilecek olan sporun çocuğunuzun karakterine uygun olup olmadığını inceler ve karar verir.
Spor Hekimi ise çocuğun fiziksel olarak yapacağı egzersizleri test eder veya geçmiş olguları da değerlendirerek bu konuda en sağlıklı kararın verilmesine yardımcı olur. Spor hekimi tüm spor dallarında yapılması gereken hareketleri, sakatlık yaratabilecek hareketleri bildiğinden gerek çocuğunuzu gerek aileyi bu konuda bilgilendirir ve uyarır. Spor hekimi ayrıca çocuğun genel sağlığı ile ilgilenir ve gene olarak çocuğun beden sağlığı, fiziksel direnci, beslenmesi, uyku düzeni, antrenman miktarı, gündelik hayat düzeni, takım ruhu ve spor ruhu hakkında kişileri eğitir.