Windows bilgisayarlarda en sık kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Windows işletim sistemi için insanların hayatını kolaylaştıracak özelliklere sahiptir.
Bilgisayarda Windows işletim sistemini öğrenmeyi tartıştık. İşletim sistemi, bilgisayarınızdaki donanım kaynaklarının yönetilmesinde etkin bir rol oynar.
Özellikle bilgisayardaki uygulama yazılımlarına hizmet veren uygulamalar, işletim sisteminin özelliklerine bağlı olarak daha verimli çalışabilmektedir. İşletim sistemlerindeki mekanizmalar yalnızca bilgisayarlarla sınırlı değildir. Bu yüksek teknoloji ürünü sistem aynı zamanda tabletler veya akıllı telefonlar için de mükemmel bir seçimdir.
İşletim Sistemi Nedir?
“İşletim sistemi nedir?” kullanıcılar tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. İster bilgisayar, ister cep telefonu, ister tablet olsun, işletim sistemi cihazın kullanımını doğrudan etkileyebilmektedir. Mevcut cihazların performansını artırmak için işletim sistemlerinin araştırılmasına da ihtiyaç vardır. İşletim sistemi donanımın işlevselliğini doğrudan etkiler. Ayrıca bilgisayarın dosya sistemine erişerek aynı anda birden çok kez çalışan programların verimliliğini artırır.
İşletim sistemi yardımcıları birbirleriyle çakışmadan ve herhangi bir gecikme olmadan çalışır. Bir işletim sistemi birçok görevi aynı anda gerçekleştirebilir. Birden fazla işlemi aynı anda gerçekleştirmek için doğru işletim sisteminin kullanılması gerekir.
Windows’un Kaç Olduğunu Öğrenme
Bilgisayarınızda hangi işletim sisteminin yüklü olduğunu bulmanın birkaç yolu vardır. Bilgisayarınızı kullanırken işletim sistemi sürümünüz hakkında detaylı bilgiyi bu şekilde alabilirsiniz.
Öncelikle bilgisayar simgesine sağ tıklayıp Özellikler’i seçerek kurulu işletim sistemini kolayca görüntüleyebilirsiniz. Masaüstünde “Çalıştır”ı (Win+R) açın, winver yazın ve ilgili bilgileri almak için Enter tuşuna basın.
Bilgisayar işletim sistemleri arasında farklılıklar vardır. Uygulama aynı zamanda sistemlerin işleyişindeki farklılıkları da ortaya çıkarabilir. Bilgisayar başlatıldığında ilgili işletim sistemi bu hafıza adresine yüklenir. Bilgisayar belleğinde verimli bir şekilde çalışacaktır. Ekran açılıp kullanıldığında uygulama tekrar etkinleştirilecektir.
Bilgisayarınızı kullanırken yalnızca o anda kullandığınız yazılımla ilgilendiğiniz için arka planda çalışan işletim sistemine pek dikkat etmezsiniz. Bilgisayarınızdaki yazılım uygulamalarına hizmet veren ve programların çalıştırılmasından sorumlu olan işletim sistemine mutlaka göz atmalısınız.
Birbiral.com blog servisi sundu.