1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Bu Hatalar Dişlerin Düşmanı

Bu Hatalar Dişlerin Düşmanı

Bu Hatalar Dişlerin Düşmanı
Bu Hatalar Dişlerin Düşmanı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güvenle ve bembeyaz inci gibi dişlerle gülümsemenin herkes için önemli olduğuna değinen Dentince Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği yöneticisi Diş Hekimi Murat İnce, günlük olarak dişlere ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yapılan bazı hataların ağız ve diş sağlığı açısından zararlı olduğunu, telafisi güç sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Diş Hekimi Murat İnce, ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan hataları şu şekilde sıralıyor;

Bu Hatalar Dişlerin Düşmanı

Dişlerle Şişe Kapağı ya da Ambalaj Açmak

Şişe kapaklarının ya da ambalajların açılmasında dişlerinizi kullanmanız dişlere zarar veren bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık dişlerinizin aşınmasına, kırılmasına hatta dişlerde çatlak oluşmasına sebep olabilir.

Diş Fırçasını Uzun Süre Kullanmak

Diş fırçalarının ömrü en fazla 3 aydır. Dişlerin ve diş etlerinin sağlığı açısından diş fırçalarını her üç ayda bir değiştirmek doğru olacaktır. 3 ayın sonunda diş fırçasında gözle görülür deformasyonlar başlayacaktır. Fırçanın kıllarının yanlara doğru açılması fırçanızın ömrünü tamamladığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Fırçanın aşınması sonucunda dişler doğru ve sağlıklı bir şekilde temizlenemez. Fırça üzerinde uzun kullanıma bağlı olarak bakteri ve yemek artıkları da birikebilir. Dolayısıyla fırçaların 3 ayda bir mutlaka değiştirilmesi önerilmektedir.

Asitli Gıda ve İçecekler Tüketmek

Asitli yiyecek ve içecekler mide rahatsızlıklarına yol açabileceği gibi diş sağlığı üzerinde de birçok şikayete yol açmaktadır. Asitli yiyecek ve içecekler her yaşta dişlere zarar verebilir ama özellikle ergenlik döneminde dişlere önemli oranda zarar vermektedir. Bir içecek veya yiyecek ne kadar asitliyse diş minesi de o oranda zayıflayacaktır. Asitli içecekler ve yiyecekler tüketildikten sonra ağızdaki asit olabildiğince çabuk nötr hale getirilmelidir. Ağız bol su ile durulanabilir ya da şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salgısı artırılıp ağız içindeki asit nötralize edilebilir.

Diş İpi Kullanmamak

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ağız ve diş sağlığınız için yetersiz olmaktadır. Dişlerin ara yüzleri fırçalama ile temizlenemediğinden ve minik ara yüz çürüklerinin oluşmasına sebep olduğundan, bu çürükler ilerleyerek ağız içinde daha büyük çürüklerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Diş aralarına giren yemek artıkları diş fırçalandıktan sonra mutlaka diş ipi ile uzaklaştırılmalıdır. Böylece etkin ağız içi temizliği gerçekleşmiş olacaktır.

Sağlıksız Beslenme

Beslenme şeklimiz ağız ve diş sağlığımız ile doğrudan ilişkilidir. Beslenme alışkanlığımızda yapacağımız ufak düzenlemeler ağız ve diş sağlığımız için oluşabilecek zararlardan bizi koruyabilir. Karbonhidrat içeren besinlerin içerisinde glikoz, fruktoz gibi basit şekerler bulunur. Karbonhidratlardan gelen şekerler ağız içinde hızla asit oluşumuna sebep olur ve dişin içindeki minerallerin çözülmesine ve dişin zarar görmesine sebep olurlar. Besinler diş üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa zarar verme oranı o kadar yüksek olacaktır. Şekerli ve yapışkanlı gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmeli, tüketildikten sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bu Hatalar Dişlerin Düşmanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sağlıklı Yaşam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!