Kesilmeyen adet kanaması kadınlarda yoğun olarak görülen bir şikayettir. Her kadının adet döngüsü ve adet döneminin uzunluğu bireysel olarak değişiklik gösterir. Adet dönemi söz konusu olduğunda her detay kadınlar için birbirinden farklı olur. Kadınlarda adet kanamasının kısa sürmesi yaygın olduğu gibi adet kanamasının kesilmemesi de çok yaygın bir durumdur.
Bir kadının adet kanaması 2-7 gün arasında devam ediyorsa normal olarak kabul edilir. Kadının kanama miktarının fazla olması kesilmeyen adet kanaması olarak isimlendiriliyor. Her kadında adet dönemi içinde 80 ml’ye kadar adet kanaması yaşanması normal olarak kabul ediliyor. Bu oranın üzerinde olan kanamalar fazla olduğunu gösteriyor. Ancak her kadında kanama miktarı bireysel olarak değerlendirildiği için kesin bir rakama indirgemek yanlış olur.
Kadınların daha önceki adet döneminden daha fazla kan kaybetmesi, kansızlık şikayetlerinin olması gibi durumlar kan miktarını ölçmede dikkat edilen noktalardır. Aynı zamanda ped sayısının dikkate alınması da sık kullanılan yöntemler arasında bulunuyor.
Adet kanamasının miktarı her kadında farklı olduğu için kesilmeyen adet tanısı koymak zor olabilir. Birden fazla dönemde adet kanaması kesilmeyen kadınlar altta yatan önemli nedenler olabileceği için bir uzmana başvurmalıdır.
Kesilmeyen adet neden olur?
Her iki kadından bir tanesinde kesilmeyen adetin altında yatan neden bilinmiyor. Birden fazla adet döneminde adetin kesilmemesi önemli bir durumun habercisi olabilir. Kesilmeyen adet nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Rahim ağzında iyi huylu yapılar olan polipler
- Rahim içinde ortaya çıkan endometriozis şikayetleri ( Pelvis, karın ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.)
- Doğum kontrol yöntemi olarak spiral kullanımı
- Rahimde ağrılı adet de sunan miyom oluşumu
- Böbrek ve karaciğer hastalıkları
- Tiroid bezlerinin olması gerekenden daha az çalışması
- Yumurtalık kistine yol açan polikistik over sendromu
- Rahim kanseri şikayetleri
- Kronik pelvik enflamatuar hastalıklar kesilmeyen adete yol açabilir.
Yukarıdaki durumların tamamı kesilmeyen adete yol açabilecek durumlardır. Birden fazla adet döneminde görülen kesilmeyen adet durumları ileride çok ciddi sorunlara yol açamaması adına hemen bir uzmana başvurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Kesilmeyen adet teşhisi nasıl konur?
Kesilmeyen adet teşhisi için öncelikle hastanın bir tıbbi öyküsü bilinmelidir. Hastanın diğer şikayetleri, tıbbi öyküsü ve doktorun görüşüne göre farklı tanı yöntemleri kullanabilir. Kesilmeyen adette öncelikle hastanın adet düzeni, adet döngüsünün ne kadar sürdüğü, adet dönemindeki kanama miktarı, kanamanın ped dışına taşma durumu gibi unsurlara bakılır. Hasta öyküsü sonrası bazı testler uygulanır. Tam kan sayımı testi tüm şikayetlerde rutin olarak uygulanır.
Kesilmeyen adet şikayetlerinde pelvik muayene yapılması şarttır. Kanama rahim dışında belirti gösteriyorsa vulva muayenesi yapılmalıdır. En son aşamada kesilmeyen adet tanısı için ultrason incelemesi de yapılabilir. Test ve ilk muayene sonrasında nedeni belirlenemediğinde şüphe miyom ve polip gibi oluşumlara kayar. Kanser türünü belirleme ve rahim içini incelemek adına vajinal ultrason görüntülemesi yapılır.
Kesilmeyen adet tedavisi nasıl olur?
Kesilmeyen adet tanısı koyulduktan sonra hemen altta yatan nedene göre tedavi planı oluşturulur. Hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre tedaviler planlanır.
Kesilmeyen adet tedavisinde altta önemli bir neden olmazsa test sonuçları beklenirken ilaç tedavisine başlanır. İlaçlar kişide kanama miktarını azaltabileceği gibi kanamayı da tamamen kesebilir. İlaç tedavisi dışında en yaygın tedavi ise rahim içine yerleştirilen hormonlu spiral olur. Hormonlu spiral tedavisinde yerleştirilen rahim içi cihaz progesteron hormon salgılar ve rahim içi döşemesinin büyüme hızını yavaşlatır. Kanama oranı %90’a kadar azalsa da birkaç ay adet düzensizlikleri oluşturabilir.
Kesilmeyen adet tedavisi için en yaygın tedavilerden biri de traneksamik asit yöntemidir. Bu tedavi ile kan miktarı %60’a kadar azalabilir. Kan pıhtılaşması arttığı için etkili bir tedavidir. Traneksamik asit tedavisi kadında gebelik planlarını da olumsuz etkilemez.
Kesilmeyen adet tehlikeli mi?
Kadınlarda adet dönemi içinde kaybedilen kan miktarı en yüksek olarak 80 ml’dir. Adet kanaması miktarı her kadında farklıdır. Kadınlarda adet kanaması kesilmemesi durumunda belirli bir endişe olabilir. Adet kanamasında kan miktarı fazla olursa vücutta kirli kanın dışarı atıldığına dair bir düşünce vardır. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Adet kanamasının kesilmemesi vücuda zarar verecek bir süreçtir.
Kesilmeyen adet kanaması görüldüğünde ilk ay geçici bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Ancak birkaç ay devam edildiğinde kesilmeyen adet kanamasının alt nedenlerine yönelik bir tanı koyulmalıdır. Henüz tanı koyulmadıysa bir uzmana başvurulması gerekir.
Kadınlarda yoğun olarak yaşanan kesilmeyen adet kanaması tanısı için öncelikle altta yatan nedenin ne olduğuna bakılır. Altta yatan neden belirlenmezse ilerleyen dönemlerde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Kesilmeyen adet kanaması çok ciddi tehlike içeren bir durum değildir. Ancak kesilmeyen adet tehlikeli durumların habercisi olabilir.
Kadınlarda adet döneminde ne kadar kan kaybedilir?
Her kadının adet döneminde kaybettiği kan miktarı farklıdır. Ortalama 40 ml kan kaybı adet dönemi içinde normal kabul edilir. Bir kadının adet dönemi içinde 80 ml’ye kadar kan kaybetmesi normal olarak kabul edilir. Ancak bu oran daha yüksek olursa bir sorun olduğu düşünülmelidir. Arka arkaya birden fazla adet kanaması sürecinde kesilmeyen adet şikayetleri olursa hemen uzmana görünmek gerekir. Yapılan testler sonucunda ve muayene ile kesilmeyen adet tedavisi planlanır.
Kaynak: https://www.ayseduman.com/