1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. Kuruluşunun 84'üncü yılında köy enstitüleri ve sanat

Kuruluşunun 84'üncü yılında köy enstitüleri ve sanat

featured
kurulusunun-84uncu-yilinda-koy-enstituleri-ve-sanat.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydınlanmanın ışığı Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 84’üncü yıldönümünde Lüleburgaz Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) iş birliği ile  “84. Yılında Köy Enstitülerinde Sanat” isimli program düzenlendi.

Lüleburgaz Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) iş birliği ile Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 84’üncü yıldönümünde “84. Yılında Köy Enstitülerinde Sanat” isimli program gerçekleştirildi.

14 Nisan’da Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde saat 20.30’da düzenlenen programa Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, belediye başkan yardımcıları Derya Aktan ve Kemal Pektaş, YKKED Lüleburgaz Şubesi Başkanı Hamiyet Gülaçar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programda konuşan Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli; “Bu anlamlı günde, “Köy Enstitüleri” ruhunu yaşatmaya çalıştığımız, sadece fikren değil fiilen eğitimin de önemini unutmayıp, uygulayarak öğrendiğimiz Sanat Akademimizde sizlerle birlikte olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. 

Tonguç Baba’nın kendi sözleriyle ifade ettiği gibi Enstitü “İş için, İş içinde, İşle eğitim” yapılan yerdir. Onun ve Hasan Alî Yücel’in üstün çabalarıyla başlatılan “Köy Enstitüleri” projesi; eğitimli ve aydın nüfusunun büyük çoğunluğunu onlarca yıl süren savaşlarda yitirmiş genç Cumhuriyet’in en büyük aydınlanma projesiydi.

1940’lı yıllarda nüfusunun büyük kısmı kırsalda yaşayan bir ülkede, kendi gerekliliklerini çok iyi analiz etmiş bu aydınlanma projesi, maalesef İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda girilen siyasi atmosferde kurban edilmiştir. Halkın aydınlanmasından endişe duyan toprak ağaları, köy enstitülerini “komünist” yuvası göstererek, kamuoyu nezdinde onları değersizleştirmiş ve nihayetinde de kapatılmalarını sağlamışlardır. Fakat üzerinden geçen onca yıla rağmen “enstitü ruhu” bu toplumdan silinememiş, enstitülerden mezun olan aydınlarımız ve öğretmenlerimiz görev aldıkları bölgelerde aydınlanma ışığını yakmaya devam etmişlerdir” dedi.

“Aydınlanma ışığını hiç söndürmemeye kararlıyız”

Gerenli; “Bizler de bugün yaşadığımız Lüleburgaz ‘ı ve kentlilik bilincini hemen yanıbaşımızdaki çorak bir arazide kurulan ve fikirlerinin insanları aydınlatması gibi kendisi de bulunduğu çorak toprakları bir ormana çeviren Kepirtepe Köy Enstitüsü’ne borçluyuz. Eğitimin sadece binadan ibaret olmadığı, yokluk ve yoksulluğun bir engel sayılmadığı, imecenin değerinin bilindiği “Kepirtepe Ruhu” ile bizler de aydınlanma ışığının hiç sönmemesi için çalışmaya, çok çalışmaya devam ediyoruz. Aydınlarımız ve öğretmenlerimiz olduğu sürece, eğitim ve öğretim binalar olmadan da verilebilir. Ama sadece dört duvar binaları yapıp içini boş bırakarak hiçbir şey elde edilemez, bunun farkındayız. Sizlerin destekleriyle, iş birliğiyle, imece ile Lüleburgazımızın Yeni Kuşak Köy Enstitüleri olan akademilerimizde aydınlanma ışığını hiç söndürmemeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Daha sonra eğitimci Ercan Duygu “Köy Enstitülerinde Yaşam ve Anılar” konulu konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Yeni Nesillerle 70’ler Konseri ve şiir dinletisi gerçekleştirildi.
Gecenin sonunda Folk Dance Ensemble topluluğu halk oyunları gösterisi sundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuruluşunun 84'üncü yılında köy enstitüleri ve sanat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sağlıklı Yaşam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!