İnternetin ikinci evresini temsil eden Web 2.0 ile birlikte kavramsallaşarak literatüre giren ve içerisinde reklam, yönetim, iletişim ve pazarlama gibi bütünleşik pazarlamanın temel olgularını içeren Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Niye Önemlidir? Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?
Kurumsal, kamusal ve kişisel işletmelerin markalaşma, kurumsallaşma ve dijitalleşme odağındaki misyonlarının gerçekleşmesi ve sürdürülmesi sürecinde temel dinamiklerden biri olan sosyal medya yönetimi; dijital iletişim stratejisi, itibar yönetimi, kriz iletişimi, topluluk yönetimi, içerik pazarlaması, analiz, yönetim ve raporlama terimleriyle ilişkili bir alt ara kavram ve/veya hizmet alanı olarak markaların sosyal medya konumlanmasında yönetsel ve işlevsel bir unsurdur.
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Dijital markalaşma kavramının alt ana kavramlarından biri olan “Dijital Pazarlama”nın kapsamında yer alan ve kavramsal hiyerarşide dijital markalaşmanın alt ara kavramı olarak konumlanan “Sosyal Medya Yönetimi”, markaların sosyal ağ platformlarındaki (FaceBook, Twitter/X, YouTube, Linkedin, Instagram, Pinterest, Tumblr, WhatsApp, Telegram, Medium vb.) iletişim, pazarlama, yönetim, reklam ve pr amaçlarını yazılı içerik, video içerik, görsel içerik ve sesli içerik öğelerinden yararlanarak stratejik olarak gerçekleştirmesidir.
Bir markanın, kurumsal kimliğine uygun standartlarda dijital varlıklarını inşa etmesini de sağlayan sosyal medya yönetimi ayrıca markanın hedef kitleyle doğrudan ve aracısız iletişim kurmasını da mümkün kılar.
Bir web sitesinin ya da mobil uygulamanın sosyal ağ olarak nitelendirilmesi için sahip olması gereken etkileşimlilik, katılımcılık, eşzamansızlık ve paylaşımlılık olguları, sosyal medya yönetimi sürecinde referans alınması gereken metrikler arasındadır.
Bu süreç; analiz (durum analizi, amaç analizi, performans analizi, mecra analizi, içerik analizi, hedef kitle analizi vb.), strateji (içerik stratejisi, iletişim stratejisi, konumlanma stratejisi, yönetim stratejisi vb.) yönetim (içerik yönetimi, hesap yönetimi, itibar yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, kriz yönetimi, reklam yönetimi vb.) ve raporlama olmak üzere oldukça geniş bir alanı kapsar.
Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?
Bir markanın sosyal medya varlığını oluşturmak, geliştirmek ve sürdürmek için gerekli olan sosyal medya yönetiminin, teorik karşılığında Analiz – Strateji – Yönetim – Raporlama olmak üzere 4 temel aşama bulunsa da sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? sorusunun pratikteki karşılığında takım çalışması, teknik yeterlilik, kreatif denge ve mutlak sürdürülebilirlik gibi olgular vardır. Tüm bunlarla birlikte işte 4 adımda sosyal medya yönetimi ile ilgili yapılması gerekenler!
- Analiz
Sosyal medya yönetimi sürecinin birinci aşamasında markanın durum analizi, hedef analizi, pazar analizi, takipçi analizi, içerik analizi, etkileşim analizi, performans analizi, içerik analizi, mecra analizi ve hedef kitle analizi gerçekleştirilir. Bunun için sosyal ağların analytics panellerinden yararlanılabileceği gibi 3. parti analiz araçlarından ve monitoring uygulamalarından da faydalınılır.
- Strateji
Analiz aşamasında edinilen içgörüye paralel biçimde, markanın sosyal medya stratejisi kurgulanır. Bunun için öncelikle bir çatı söylem belirlenir. Akabinde hangi sosyal medya platformunda ne kadar aktif olunacağı ve hangi sosyal medya platformunda ne tür içeriklerin paylaşılacağı planlanır. Sonraki süreçte buna uygun olarak içerik takvimi, içerik optimizasyonu, içerik kurgusu ve içerik denetimi gerçekleştirilir. Ayrıca her sosyal ağın yapısına uygun tonda bir iletişim ve pazarlama akışı hazırlanarak bunun uygulanması sağlanır.
- Yönetim
Analiz aşamasında edinilen içgörü ile Strateji aşamasında kurgulanan planlama doğrultusunda markanın sosyal medya yönetimi yapılır. Bu bağlamda içerik, mecra, iletişim, etkileşim, reklam, itibar ve kriz metrikleri odağında yönetsel sorumluluklar belirlenen takvim aralığı (saat, gün, hafta, ay veya dönemsel) çerçevesinde yerine getirilir.
- Raporlama
Analiz, Strateji ve Yönetim aşamalarındaki teknik, yönetsel ve işlevsel sorumlulukların niteliğini ölçümlemek ve markanın sosyal medya yönetimi sürecine dair niceliksel (görüntülenme, etkileşim, erişim, dönüşüm vb.) değerlendirmesini yapmak için sosyal medya platformlarının markalı hesaplara yönelik sunduğu panelden EXCEL, PDF, JPEG, PNG dosya türlerinden biri ya da birkaçı tercih edilerek sürecin sağlaması yapılır. Ayrıca 3. parti uygulama ve araçlardan yararlanarak sosyal medya yönetimi sürecinin performansı analiz edilir.
Sosyal Medya Yönetimi Hizmeti
Sosyal Medya Yönetimi Hizmeti; işletmelerin sosyal medya platformlarındaki tüm iletişim, pazarlama ve reklam süreçlerinin analiz, strateji, yönetim, raporlama metrikleri çerçevesinde gerçekleşmesini kapsar.
***
Bu makale Dijital Markalaşma Ajansı Branding Line katkılarıyla hazırlanmıştır. Branding Line, uzman kadrosu ve deneyimli mentorleri ile markanızın sosyal medya yönetimini gerçekleştiren bir ajanstan öte, işletmenizin marka ofisi olarak konumlanan kurumsal yol arkadaşı!
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve markanızın sosyal medya yönetimine dair neler yapabileceğinizi konuşmak için www.brandingline.co adresini ziyaret edebilirsiniz.