Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklik döneminde karşılaşılan sorunlardan biri olan ateş, genellikle ortalama bir süre devam eden ve nedenine göre geçen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda bebeklerde ateş tehlikeli boyuta ulaşabilir, hatta havale ve çok daha ağır sonuçlar doğurabilir.

Tehlikeleri de dikkate alındığında ateş problemi mutlaka dikkate alınmalı, bebeğiniz özellikle diş çıkarma sürecinde değilse görülen ateş ihmal edilmemelidir.

Bebeklerde Ateşin Sebepleri Nelerdir?

Bebeğinizin vücudunda veya sadece kafasında çeşitli sebeplere bağlı olarak ateş hissedebilirsiniz. Ateşin ne kadar uzun sürdüğü, kaç olduğu ve normal bir süreçte olup olmadığı gibi faktörler önemlidir. Zira bebeğiniz bir diş çıkarma sürecine girmiş ise, belirli oranda ateşin görülmesi daha olasıdır. Çünkü bu süreci bebeklerin önemli bir kısmının ateşlenme durumu ile beraber geçirdikleri bilinmektedir.

Bebeklerde ateş görülmesinin temel sebebi, hassas olmaları nedeniyle sık karşılaşılabilecek enfeksiyonlardır. Bununla birlikte ciddi rahatsızlıklar da ateşe sebebiyet verebilir. Çocuk felci ve kabakulak aşısı gibi çeşitli durumlarında bebeğinizde ateşe sebep olacağını unutmayın.

Ateş Kaç Derece Olmalı?

Bebeğinizde 37-38 derece ateşin telaşa mahal vermeyecek düzeyde olduğu söylenebilir. Bunun üzerinde seyreden hatta bebeğinizin huzursuzluğu ile bu dereceye yaklaşan ateş için bir sağlık kontrolüne gitmeniz faydalı olacaktır.

3 ayını henüz doldurmamış bebeklerde görülen şiddetli ateşin çok daha riskli olduğunu söylemekte yarar var. Yavrunuzun ateşi çok yüksek ise ve diş çıkarmıyorsa, mutlaka doktora başvurun. Ateşin fazla olması, havale gibi istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle daha fazla risk taşımamak adına doktor kontrolüne gitmek yapılabilecek en önemli şeydir.

Ateş Nasıl Ölçülür, Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde ateş ölçümü koltukaltından, rektumdan ve kulaktan yapılabilir. Ancak 3 aydan küçük bebeklerde kulaktan yapılacak ölçüm doğru sonuç vermeyebileceği için, mümkünse rektumdan yapılmalıdır. Koltukaltından yapılan ölçümlerde de yine net sonuçlar alamayabilirsiniz.

Bebeğin ateşini düşürmek için aşağıdaki yöntemlere başvurabilirsiniz. Ancak çok şüpheli ve tedirginlik veren durumlarda doktorunuza başvurmanız önemlidir.

  • Üzerine yorgan örtmeden yatırmalı ve kalın kıyafetleri çıkararak iç çamaşırları ile bırakın. Üzerine ise sadece ince bir örtü örtebilirsiniz.
  • Bebeğe yeterince su verin.
  • Ortam sıcaklığına mutlaka dikkat edin. Aşırı soğuk veya sıcak bir ortam, bebeğinizin durumunu olumsuz etkileyecektir.
  • Nemli bir bezle bebeğinizin vücudunu belirli aralıklarla silin. Alnına ve koltukaltına nemli bez koyun.

Bilinçsiz ilaç kullanmaktan uzak durun. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç vermekten kaçının. Ateşini ölçmek için bebek ateş ölçer cihazlarından faydalanabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Sağlıklı Yaşam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!