Beyin pili, tremor, distoni, Parkinson, tik rahatsızlığı, epilepsi gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Bu tedavi sayesinde hareket bozukluklarının semptomlarını hafifletmek mümkündür. Beyin pili, beynin hareketlerden sorumlu olan bölgelerine elektrik sinyali göndermek için yapılan ameliyattır.
Elektrotlar beynin derinliklerine konut ve uyarıcı cihaza bağlanır. Beyin aktivitesini düzenlemek için elektrik darbeleri kullanılır. Epilepsi, tremor, Parkinson, distoni gibi hastalıkların neden olduğu yavaşlık, sertlik, yürüme problemi ve titreme gibi semptomları azaltmakta işe yarar. Beyin pili operasyonu, hastaların ilaçlarını azaltmakta ve yaşam kalitelerini artırmakta önemli rol oynar.
Beyin pili tedavisi yapılırken beynin belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilebilir. Elektrotlar, ameliyat esnasında kafatasının üst kısmına açılan deliklerde hem sol hem de sağ taraflara konulur. Elektrotlar, boyundan aşağı doğru uzun tellerle göğüs derisinin altındaki pille çalışmakta olan stimülatöre bağlanır. Uyarıcı açıldığı zaman sertlik, titreme ve diğer belirtilere neden olan hatalı sinir sinyallerinin bloke edilebilmesi için elektrik darbeleri iletilir.
Beyin Pili Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Beyin pili tedavisi önemli ölçüde faydalanabilecek ve ameliyatı en az riskle geçebilecek kişilerin hepsine uygundur. Beyin pili hareket bozukluğu yaşayan kişilerin yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılır. Beyin pili ameliyatından önce hastalara kapsamlı değerlendirmeler yapılır. Nörolog, beyin cerrahı, nöropsikolog ve psikiyatri ekiplerinin değerlendirmesi gerekir. Hasta kendini yönetebiliyor ve yaşamını kolayca sürdürebiliyorsa beyin pili tedavisine gerek yoktur. Genellikle şu kriterleri karşılayan hastalar uygunluk gösterir;
- Kullanılan ilaçların yan etkileri oluşuyorsa
- İlaç kullanımına rağmen semptomlarda azalma yoksa
- Semptomlar yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürüyorsa
Parkinson Tedavisinde Beyin Pili Ameliyatı
Parkinson hastalığı tedavisinde öncelikle ilaç kullanımı tercih edilir. İlaç tedavisinde dopamin maddesinin üretim açığı kapatılır. İlaç semptomların azalmasını sağlar ancak hastalığın ilerlemesini önlemez. Bu yüzden de kesin olarak Parkinson hastalığının tedavisi yoktur. Tedavi esnasında hastanın yaşı, hastalığın evresi ve belirtileri gibi durumlar tedavi yöntemini belirler.
Parkinson hastalığında, ilaç tedavisi yaşanan problemlerin ortadan kalkması sağlanır. Ancak hastalık düzelmiyorsa ilaç kullanımı dışında farklı tedavi yöntemleri tercih edilir. İlaç dışında tercih edilebilecek diğer tedavi yöntemi beyin pili kullanımıdır. Beyin pili yönteminde Parkinson etkileri önemli ölçüde azalır ve bireyin günlük hayatındaki konforunu kısıtlayan eylemler düzeltilir.
Beyin pili yönteminde beyin haritasında işaretlenen eyerlere elektrot yerleştirilir. Bozulmuş olan elektriksel aktivitenin düzenlenmesi amaçlanır. Beyinde çekirdek olarak adlandırılan noktasal hedeflere ince elektrot konulur. Daha sonra elektrotlar uzatma kablosu ile cilt altından köprücük kemiğinin altına jeneratör mekanizması ile birleştirilir.
Ameliyattan sonra yavaş hareket etme, titreme ve ilacın yan etkisi olan kasılmalar azalır. Hastalar gömlek iliklemek, ayakkabı bağlamak, çay içmek gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale gelir. Bazı hastaların yazma becerisini de düzeltir. Bu tedavi yöntemi sayesinde başkasına bağımlı olarak yaşayan insanların hayat kalitesi artar ve kendilerini daha iyi hissetmeleri sağlanır.
Epilepsi Rahatsızlığının Tedavisi
Epilepsi hastalığında belirlenen tedavi yöntemi hastalığın sebebine göre değişiklik gösterir. Epilepsi hastalarının büyük çoğunluğunda beyinde bir lekelenme, damar yumağı, tümör gibi sorunlar yoktur. Beyin içerisinde lekelenme ya da kitleye bağlı bir epilepsi varsa temel tedavi açık ameliyat ile bu bölgenin çıkarılması olarak bilinir. Beyin görüntülemeleri normal olan hastalarda ise öncelikli tedavi yöntemi ilaçtır. Eğer ilaç, nöbetleri azaltmıyor ise epilepsi pili tedavisi tercih edilebilir.
Epilepsi Pili Ameliyatı Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Epilepsi pili, ilaca karşı direnç gösteren hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Epilepsi pili operasyonu boyun bölgesinde bulunan bir sinire mikro cerrahi yöntem ile kablo konulur. Kablonun diğer ucu deri altından göğüs bölgesine ulaştırılır. Pil ile kablonun bağlantısı göğüs bölgesinde yapılır. Pil köprücük kemiğinin alt kısmında oluşturulan yere yerleştirilir. Yaklaşık 1 saat süren bir ameliyattır.
Epilepsi pili kullanılarak boyun bölgesindeki sinire düşük akımda elektrik verilir. Bu elektrik sinyalleri beyne gider ve epilepsiye neden olan kontrolsüz hücreler arası elektrik boşalımını engellemeye çalışır.
Epilepsi Pil Tedavisinde Nöbetler Ortadan Kalkar Mı?
Öncelikli amaç nöbetleri tamamen durdurmak değil ya da nöbet ilaçlarını tamamen kullanmayı bırakmak değildir. Epilepsi pili ameliyatındaki temel amaç, ilaç ile kontrol altına alınamayan nöbetleri dizginleyebilmektir.