Bir hafta boyunca tuvalete çıkma sayısının üçten az olması durumu kabızlık olarak adlandırılmaktadır. Buna ek olarak haftada üçten daha fazla sayıda tuvalete çıkılsa da zorlu bir şekilde tuvalet yapma ya da sürekli katı tuvalet yapma durumu da kabızlık anlamına gelmektedir.
En yaygın sindirim sistemi şikayeti olan kabızlık, hastalık olarak nitelendirilmemekte, ancak genellikle kendiliğinden veya çeşitli önlemler ile çözüme kavuşan bu kabızlığın bir türlü sonlanmaması durumunda doktor başvurusu gerekmektedir.
Kabızlığa ne iyi gelir? Sorusu, kişilerin yaşamış oldukları kabızlık probleminden kurtulabilmek adına yanıt aradığı ilk soru olurken, kabızlık için gerek tıbbi gerek önlemler, gerek doğal pek çok etkili yöntem bulunmaktadır.
Kişilerin öncelikle bazı alışkanlıklarını düzeltmesi ile hem kabızlıktan kurtulmak hem de kabızlığı önlemek mümkün olmaktadır. Kabızlığın ciddi olarak bir sorun teşkil etmesi durumunda ise bu önlemler işe yaramayacağı için doktor muayenesi ile doktorun belirleyeceği ilaç tedavisi ya da diğer çeşitli yöntemler etkili olmaktadır.
Ancak özellikle kabızlıktan kurtulabilmek için en etkili yöntemler arasında şunlar yer almaktadır;
- Gün içinde sıvı alımını arttırmak
- Kuru hurma, kuru kayısı, kuru incir, erik gibi lifli gıdaları tüketmek
- Sebze ve meyve alımını arttırmak
- Sabah kahvaltı öncesi ılık su tüketmek
- Kepekli ürün tüketimini arttırmak
- Düzenli olarak egzersiz ve yürüyüşler yapmak
- İlaç kullanmak
İlaç kullanımı hususunda kabızlık şüphesi ile kişilerin kendi başlarına veya tavsiye üzerine gelişi güzel ilaçlar kullanmaması gerekmektedir. İlaç kullanımı için mutlaka doktor tarafından verilmesi veya doktor onayı alınması gereklidir. Özellikle bağırsakta sıvı ve lif oranını arttıran yumuşatıcılar, ilaç tedavisi için tercih edilirken, müshil de sıkça tercih edilmekte ve etkili olmaktadır.
Yine tıkaç olarak bağırsakta geçişi zorlayan bazı hastalıklar ve tıkaç şeklindeki katı dışkı gibi durumlarda doktorun gerekli görmesi halinde gliserin, sabun ve ılık su ile lavman da uygulanabilmektedir. Kısacası ciddi bir problem olmayan ve oldukça doğal bir sorun olan kabızlık, oldukça kısa bir sürede pek çok farklı yöntem ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Bebeğinden çocuğuna, gencinden yaşlısına herkeste yaşanabilen bir problem olan kabızlık, çocuklarda daha sık görülebilmektedir. Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Sorusu da bu bağlamda sıkça sorulmakta ve araştırılmaktadır. Çocuklarda yaşanan kabızlığın altında yatan neden bir hastalık olmadığı sürece oldukça basit önlem ve yöntemler ile giderilebilmektedir.
Özellikle yaşam tarzı değişiklikleri yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kabızlığın giderilmesinde en önemli husus olurken, lif oranı bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketmek, tahıllı ekmek, mısır gevreği, hafif zeytinyağı ve patlamış mısır gibi besinleri tüketmek, en önemlilerinden biri olan yoğurt tüketmek gibi besin düzenlemeleri ile çocuklar kabızlıktan kurtulabilmektedir. Lif oranı zengin ve probiyotik içerek besinlerin haricinde tabi ki gün içerisinde bol su tüketimi de kabızlığı gidermede başlıca önlemlerden biri olmaktadır.
Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Sorusu üzerine önerilen bu diyetler ve su tüketiminden sonuç alınamaması durumunda doktora başvurarak doktor önerisi ile dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılarak en kısa sürede sonuç alınabilmekte, ancak özellikle doğru doz ve doğru sürede kullanımı oldukça önemli olmaktadır.
Özellikle tuvalet alışkanlığının tam olarak oturmadığı çocuklarda da herhangi bir nedene bağlı olmadan yaşanabilen bu problem için çocukların özellikle öğünlerin ardından tuvalete gitme ihtiyacını yerine getirmesi ve tuvalete gitmeyi ertelememesi de son derece önemlidir.
Çocuğunuz için aradığınız doktoru bulmak için Doktor Bul sitemizi ziyaret ederek hemen çocuğunuza randevu oluşturabilirsiniz. gece öksürük krizine ne iyi gelir
Doktora Başvurulması Gereken Kabızlık Durumları
Kabızlık genellikle ciddiye alınmayan bir rahatsızlık olsa da özellikle bazı durumlarda kişilerin yaşamış oldukları kabızlık sorunu ile ilgili uzman bir doktora başvurmaları gerekebilmektedir. Ani kabızlık problemi çeşitli basit yöntemler ve alınan önlemler ile kısa sürede ortadan kaybolabilirken, kronikleşen, uzun süre boyunca geçmeyen kabızlıkta veya ciddi belirtiler görülmesi durumunda doktor müdahalesi gerekmekte, teşhise göre belirlenen bir tıbbi tedavi yöntemi ile bu kabızlığı ortadan kaldırmak gerekmektedir.
Doktor tarafından gerçekleştirilecek fiziki muayene veya tıbbi öykünün yanı sıra nedenin tam olarak teşhis edilebilmesi için kolonoskopi ve laboratuvar testi tetkikleri kullanılabilmektedir. Doktora başvurulması gereken kabızlık durumları ise şunlardır;
- Dışkıda kan görülmesi
- İstemsiz kilo kaybı yaşanması
- Uzun bir süredir dışkılama yapılamıyorsa
- Kramp varsa
- Karın ağrısı varsa
- Aşırı göbek bölgesi şişkinliği varsa
- Kabızlık için alınan önlemlerin ve uygulanan yöntemlerin sonuç vermemesi
Uzman bir doktora danışarak kabızlığın daha ciddi sorunlara neden olmasının önüne geçebilir, kabızlık probleminiz için başvuracağınız doktoru seçmek için hemen Doktor Bul adresimizi kullanarak tüm Türkiye’deki bu konuda uzman doktorları görüntüleyebilirsiniz.
Tercih etmek istediğiniz doktora yine sitemiz üzerinden hemen randevunuzu alabilir, randevunuzda doktorunuzun muayenesi sonucunda size önereceği tedavi yöntemleri ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Doktor Bul sayesinde sizlere en iyi şekilde bakacak doktoru tek bir tıkla bulabilirsiniz.