Makula Deliği Nedir? Makula deliği retinanın sarı noktasında oluşan tam kat deliktir. Makula aynı zamanda retinanın merkezidir. Bu merkezde birçok hastalık olabildiği gibi delikte olmaktadır. Makula deliği göz bebeğinin tam karşısında oluşan deliktir. Makula deliği oluştuğu zaman hastada ani bir görme kaybı meydana gelir.
Bu görme kaybı tamamen oluşan bir göz görme kaybı değil baktığı yeri görememe şeklindedir. Tedavi edilmemesi durumunda göremediği alan hastanın gittikçe genişler ve daha yoğun bir görme kaybı oluşur. Acil müdahale edilmesi gereken bir hastalık olmamasına rağmen ameliyatın dışında tedavisi yoktur. Teşhis edildiği anda ameliyat edilmesi gerekir.
Makula Deliği Nedir?
Makula deliği ameliyatında göz içine girilir ve göz içine bir gaz verilir. Hastanın bir hafta yüzükoyun yatması istenir ve o gaz çekildikçe görme tekrar oluşur. Makula deliği tedavisinde yüzde 85-90 oranında başarı elde edilir ancak nadiren deliğin karakterine bağlı olarak bu oran düşebilir.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Katarakt yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan bir görme kaybıdır. Genellikle ilerleyen yaşta ortaya çıkmasına rağmen çocukluk gençlik ve erişkin yaşta da ortaya çıkma olasılığı vardır. Çocuklukta ve gençlikte ortaya çıkan katarakt genellikle genetik yatkınlığa bağlı olarak oluşur. Katarakt gözün iç kısmında bulunan iris tabakasının arkasındaki merceğin koyulaşarak buzlu cam haline dönüşmesi dolayısıyla görme kaybını oluşturmasıdır. Katarakt ameliyatı hastalığının bugün yapılan tek tedavisi cerrahi operasyondur.
Onun dışında ilaçla tedavisi mümkün değildir. Katarakt ameliyatında bulanıklaşan ve buzlu cam biçimine dönüşen mercek alınarak yerine yeni bir mercek takılır. Hasta katarakt ameliyatından sonra tekrar net bir şekilde görmeye başlar.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatı genellikle lokal anestezi altında ve hastane koşullarında yapılır. Steril ortam sağlanarak göz damlaları kullanılır ve göz damlaları ile anestezi yapılır. Fako denilen bir lazer cihazı ile göz merceği yumuşatılarak yumuşak kıvam haline getirilir ve vakumla o bölgeden çıkartılır.
Daha sonra yerine yapay bir mercek takılarak hastanın yeniden görmesi sağlanır. Ameliyat sonrasında ise enfeksiyon oluşmaması için ilaç tedavisi damlalarla devam eder ve hasta 1-2 hafta sonra tamamen iyileşir. Hasta ameliyattan sonra taburcu edilir. Hastanede yatmasını gerektirecek bir operasyon değildir.
Makula Deliği Nedir?
Makula deliği retina hastalıklarından biridir. Retina hastalıkları 4 grupta sınıflandırılır. Bu grubun 2.si makule hastalığıdır. Halk arasında sarı nokta olarak bilinir. Sarı nokta bölgesi retinanın merkezi kabul edilen bölgedir. Dolayısıyla burada oluşan bir yırtıkla görme alanı daralır ve hasta büyük oranda görme kaybına uğrar. Genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkar.
İki tip makula hastalığı vardır. Kuru makula hastalığı yaş makula hastalığı. Hastalık yüzde seksen oranında kuru sarı nokta hastalığı yüzde 20 oranında ise yaş hastalığıdır. Şiddetli olan sarı nokta hastalığı kuru olarak tarif edilen hastalıktır. Damarlarda kanama ve ödeme yol açabilir. Böylelikle Ciddi bir görme kaybına sebep olur. Yaş sarı nokta hastalığı bugün ilaçlarla belli oranda tedavi edilmektedir.
Makula Deliği Evreleri Nelerdir?
Makula deliği göz hastalıkları içinde ciddi bir göz hastalığıdır. İlerlemesi durumunda bir delik oluşur. Makula deliğinin önemli belirtisi görmede azalma ve bakılan cismi görememe, resimleri ise beyaz siyah olarak görür. Özellikle okurken harfleri göremez. Bu belirtilerle kendini gösterir. Tedaviden önce anjiyografi yapılır ve bir tedavi planı oluşturulur.
Lokal anestezi altında operasyon yapılarak tedavi edilir. Bu operasyona da vitrektomi operasyonu denir. Vitrektomi operasyonun da sıvı temizlenir ve makula bölgesindeki ince zar soyulur daha sonra gözün içine bir gaz verilerek gazın etkisinin azalması beklenir. Gaz çekildikçe hastanın görmesi yavaş yavaş oluşur.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı belirtileri öncelikle hastada görme azlığı biçiminde kendini gösterir. Ancak görme azlığı oluşmadan önce hasta bir takım uçuşan cisimler görür gibi hisseder. Daha sonra bu uçuşan cisimler flaş patlamasına dönüşür ve en son olarak ilerleyen evresinde ise kurum yağmuru şeklinde olur. Bu şikâyetler hastalığın başlangıç aşamasıdır.