1. Haberler
  2. Haberler
  3. Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit

Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit

Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit
Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatilcileri Hedef Alan Sekiz Tehdit: Seyahat Dolandırıcılarının Tuzağına Düşmeyin! Peki Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit nedir?

Yaklaşan uzun tatil dönemi ile birlikte tatilciler için heyecanlı bir bekleyiş başladı. Havaların ısınması, okulların tatil olması ve üniversite sınavlarının sona ermesi, tatil planlarını hızlandırdı. Ancak, tatil hazırlıkları yaparken internet dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olmak da önem taşıyor.

Seyahat Dolandırıcılığı Nedir?

Seyahat dolandırıcılığı, siber suçluların en çok para kazandığı yöntemlerden biri. Uzmanlar, artan yaşam maliyetleri ile birlikte, uygun fiyat arayışındaki tatilcilerin bu tür dolandırıcılıklara karşı daha hassas olacağını belirtiyor. Dijital güvenlik şirketi ESET, tatilcileri internette karşılaşabilecekleri dolandırıcılıklara karşı uyarıyor. Sahte ücretsiz tatillerden sahte kiralık evlere kadar çeşitli dolandırıcılık türlerine dikkat çekiyor.

Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit

Birleşik Krallık seyahat acenteleri ticaret birliği ABTA’ya göre, en yaygın tatil dolandırıcılığı türleri konaklama, uçak biletleri, spor ve dini geziler ile devre mülkler ve tatil kulüplerini kapsıyor. İşte dikkat edilmesi gereken yaygın dolandırıcılık türleri ve diğer tehditler:

  1. Ücretsiz Tatiller Dolandırıcılar, hiç katılmadığınız bir çekilişten tatil kazandığınızı iddia eden e-postalar, aramalar veya mesajlar ile iletişime geçer. ‘Ücretsiz’ tatilinizi almak için sadece vergiyi veya ücretin bir kısmını ödemenizi isterler. Aslında ortada bir ödül yoktur ve dolandırıcılar parayı alıp kaybolur.
  2. Klon Siteler Kimlik avı e-postaları, metinleri ve çevrimiçi reklamlar ile kurbanlar, yasal sitelerin taklitleri olan sahte havayolu, tatil veya karşılaştırma sitelerine yönlendirilir. Mağdurlar sahte onay e-postaları veya rezervasyon referansları alır ve dolandırıldıklarını ancak check-in sırasında fark ederler.
  3. İndirimli Biletler veya Tatiller Siber suçlular, tatiller, uçuşlar, oteller ve diğer paketler için çok indirimli fırsatlar sunar. Biletler yasal olabilir, ancak indirimli olmalarının nedeni çalıntı kartlarla veya ele geçirilmiş sadakat hesaplarıyla satın alınmış olmalarıdır. Sosyal medya, spam e-postalar ve robot aramalar aracılığıyla reklam yapılabilir. Dolandırıcılık fark edildiğinde tatilcilerin tatilleri yarıda kesilebilir.
  4. Uluslararası Seyahat Belgeleri Konusunda ‘Yardım’ Bazı siteler, mağdurlara seyahat vizesi, pasaport, uluslararası sürüş izni veya diğer belgeleri çıkartmalarında yardımcı olduklarını iddia ederler. Genellikle ücretsiz olan bu hizmetler için yüksek ücretler talep ederler ve ortaya çıkan belgeler sahte olabilir.
  5. Sahte Kiralık Evler İnternet üzerinden kiralanan yazlık evlerin ticareti giderek artıyor. Dolandırıcılar, yasal kiralama veya ilan sitelerine kendi sahte ilanlarını eklerler. Bu mülkler ya mevcut değildir, ya kiralık değildir, ya da iki defa kiralanmıştır. Kiralık evinizi sahte ilanlara karşı koruma sağlayan saygın siteler üzerinden rezerve edin.
  6. Uçuş Dolandırıcılığı Dolandırıcılar, kurbanları cezbetmek için genellikle konaklama ile birlikte verilen özel uçak kiralama paketlerini kullanırlar. Parayı alıp ortadan kaybolurlar ve sizi ortada bırakırlar.
  7. Wi-Fi Tehditleri Havaalanında, kafede veya başka bir kamusal alanda ücretsiz Wi-Fi kullanarak banka veya diğer hesaplarınıza giriş yapmayın. Bağlantınızı şifreleyen ve kişisel verilerinizi koruyan saygın bir sanal özel ağ (VPN) hizmeti kullanın. Ücretsiz Wi-Fi’dan kaçının çünkü siber suçlular tarafından kurulmuş sahte erişim noktalarına bağlanabilirsiniz. Wi-Fi noktası gerçek olsa bile, bilgisayar korsanları çevrimiçi etkinliğinizi gözetleyebilir.
  8. Juice Jacking Seyahat edenler, “juice jacking” olarak bilinen USB şarj tehditlerine karşı da dikkatli olmalıdır. Suçlular, halka açık şarj istasyonlarına veya istasyonlarda bırakılan kablolara kötü amaçlı yazılım yükler. Bu kablolar, cihazınıza kötü amaçlı yazılım yüklemek ve veri veya şifrelerinizi çalmak için kullanılabilir.

Tatil Sezonunda Nasıl Güvende Kalınır?

Yukarıdaki senaryolardan uzak durmak için şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Araştırma Yapın: Seyahat şirketleri, oteller, kiralama şirketleri ve seyahat acentelerini internetten kontrol edin. Başkalarının dolandırılıp dolandırılmadığını araştırın.
  • İstenmeyen İletişimlere Yanıt Vermeyin: Bir reklam gördüyseniz ve merak ediyorsanız, kuruluşla doğrudan iletişime geçin. E-postadaki, metindeki veya reklamdaki iletişim bilgilerini kullanmayın.
  • Güvensiz Ödeme Yöntemlerinden Kaçının: Havale, hediye kartı, kripto para veya Cash App gibi para uygulamaları ile ödeme yapmayın. Bu yöntemler alıcı için hiçbir koruma sağlamaz.
  • URL’leri Kontrol Edin: Ziyaret ettiğiniz sitenin URL’sinde yazım hataları olup olmadığını kontrol edin.
  • Dikkatli Olun: Bir şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, genellikle gerçek değildir.
  • Çok İndirimli Tatil ve Biletlerden Kaçının: Karanlık web sitelerine aldanmayın.
  • VPN Kullanın: Halka açık Wi-Fi kullanırken sanal özel ağ (VPN) kullanın ve halka açık şarj istasyonlarından kaçının.

Bu önlemler, tatilinizi güvenli ve keyifli geçirmenize yardımcı olacaktır.

Kaynak: https://gezibulteni.com/tatilcileri-avlayan-8-yaygin-tehdit/

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tatilcileri Avlayan 8 Yaygın Tehdit

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sağlıklı Yaşam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!