1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir
Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gün içinde daima zinde ve pozitif hissetmenizde düzenli uyumanın yadsınamayacak bir etkisi bulunur. Yetişkinlerin zihinsel ve bedensel aktivitelerini dengede tutabilmesi için her gün belirli bir süre uyuması gerekir. Bazen yoğun çalışma temposu, aşırı kahve tüketimi ve stres gibi nedenlere bağlı olarak bu düzenin bozulduğunu hissedebilirsiniz. Aşağıda uyku problemi yaşamanıza neden olan faktörlerden bazılarını görebilirsiniz:

 

  • Zararlı alışkanlıklar
  • Panik ve kaygı gibi duygular
  • Yanlış ve zararlı beslenme
  • Zihnin aşırı yoğun olması
  • Gürültü ve fazla ışık
  • Yatak ve yastık seçimi

 

Çeşitli etkenlere bağlı olarak uykusuz kaldığınızda pek çok olumsuz durumla karşılaşabilirsiniz. Motivasyon kaybı, dikkat eksikliği ve odaklanma problemi, bunlardan yalnızca birkaçıdır. Ayrıca kendinizi fiziksel anlamda yorgun hissetmeniz de oldukça muhtemeldir. Uykusuzluğun duygularınıza da sayısız olumsuz etkisi bulunur. Bu sorun derinleştikçe daha kaygılı olabilir, günlük basit işlerinizi yapmakta dahi zorlanabilirsiniz. Dolayısıyla söz konusu duruma yol açan sebepleri ve bunun üstesinden gelmenizi sağlayacak uyku tekniklerini öğrenmenizde fayda vardır.

Uyku ve Stres Arasındaki Bağlantı Nedir?

Uyku ve stres, yapbozun uyumlu iki parçası gibi birbirini tamamlayan kavramlardır. Bireylerin stres seviyesi arttığında uykuya dalmakta güçlük yaşamaları son derece doğaldır. Günlük hayatın ve ilişkilerin getirmiş olduğu stres faktörleri, zihnin yorulmasına sebebiyet verir. Düşünmeyi durduramadığınızda ise kendinizi uykuya bırakmanız zorlaşabilir. Üst üste yaşanan bu sıkıntılarla hem stresiniz artar hem de uykusuzluk probleminiz derinleşir. Bu doğrultuda olumsuz duygulardan arınmış bir zihinle daha rahat uyuyabileceğinizi söylemek mümkündür.

 

Örneğin; sıradan bir iş gününüzde karşılaştığınız problemler gece saatlerinde kendinizi gergin hissetmenize neden olabilir. Bunun sonucunda kalp atışının hızlanması ve nefes düzeninin bozulması gibi fiziksel belirtilerle de karşılaşabilirsiniz. Uyku teknikleri, bireyleri stres faktörlerinden uzaklaştırmaya yönelik egzersizlerden oluşur. Bu yöntemlerin faydaları ise hem bedende hem de zihinde kendisini gösterir. Rahatlamaya yönelik uygulayacağınız bazı uyku teknikleri aracılığıyla stres seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Uykuya Dalmak için Uygulayabileceğiniz Nefes Teknikleri Nelerdir?

Verimli uyku teknikleri incelendiğinde bireyleri yavaş nefes almaya yönelten egzersizler ön plana çıkar. Uykudan hemen önce nefesi daha yavaş ve düzenli hâle getirmeyi sağlayan çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca burundan nefes almanın uyku döngüsünü düzenlediği bilinir. Bu yöntemle stresi artıran kortizol hormonunun salgılanmasını azaltmak da mümkün olur. Uygulayabileceğiniz diğer kolay uykuya dalma teknikleri ise şunlardır:

 

  • Derin Diyafram Nefesi: Bu yöntemde dizleri kıvırarak sırt üstü uzanılır. Bir el göğsün üst kısmına diğeri de karın bölgesine yerleştirilir. Burundan alınan derin nefesin diyaframa dolması sağlanır.

 

  • 4-7-8 Tekniği: Dil sabit olacak şekilde üst ön dişlere yerleştirilir. Burundan 4 saniye boyunca nefes alınır. Ardından alınan nefes 7 saniye tutulur. Hemen akabinde 8 saniye içerisinde tüm nefes geri verilir. Bu işlemi 4 kez tekrarlamanız yeterlidir.

 

  • Chandra Bhedana Yöntemi: Ay solunumu olarak da adlandırılan bu yöntemde öncelikle rahat bir pozisyonda uzanmanız gerekir. Daha sonra baş parmakla sağ burun deliğini narince kapatıp diğer taraftan nefes alıp verilir. Ardından aynı işlemi sol burun deliğinizde uygulamanız yeterli olur.

 

Uygulayabileceğiniz uyku teknikleri arasında Pranayama olarak adlandırılan metot da vardır. Bunlar arasında yer alan arı nefesi, en sık tercih edilenlerden biridir. Bu teknikte oturduktan sonra baş parmaklarla kulaklar kapatılır. Diğer parmaklar ise başın üzerinde birleştirilir. Burundan alınan derin nefes, “hmmm” sesi çıkarılarak geri verilir. İlgili yöntemin 10 defa tekrarlanması önerilir.

Breath Hub Nefes Egzersizleri ile Uykuya Dalmanın Kolay Yollarını Keşfedin!

Breath Hub aracılığıyla rahat uykuya dalma teknikleri gibi pek çok egzersize ulaşabilirsiniz. Profesyoneller eşliğinde uygulanan çalışmalarla nefesinizi ve buna bağlı olarak uykunuzu dengelemeniz mümkündür. Ayrıca farklı faydalarıyla ön plana çıkan alıştırmalarla da gün içinde daha pozitif ve enerjik hissetmeniz kolaylaşır. Nefes egzersizlerinden oluşan uyku getirme teknikleri sayesinde yaşam kalitenizi artırma ve motivasyonunuzu yükseltme gibi faydalar elde edebilirsiniz.

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir