1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zorlu Tekstil Sürdürülebilir Şehirler İçin Tekstil Ürünleri Üretecek

Zorlu Tekstil Sürdürülebilir Şehirler İçin Tekstil Ürünleri Üretecek

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zorlu Holding Tekstil Grubu, Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda 2030 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflerken, sunduğu karbon ayak izini en az yüzde 50’ye varan oranda azalttığı Ecodesign ürünlerinin yanı sıra LEED-BREEAM sertifikalı sürdürülebilir şehirler için ev tekstili üretimi dahil olmak üzere sürdürülebilirlik odaklı birçok yeniliği 2025’e kadar hayata geçirmeyi planlıyor.

 

Zorlu Holding Tekstil Grubu, sürdürülebilirlik odaklı olarak hayata geçirdiği dönüşüme devam ediyor. Zorlu Holding’in tüm grup şirketlerinin ortak stratejisi olan Akıllı Hayat 2030 doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Zorlu Holding Tekstil Grubu, 2030 yılında kapsam 1 ve 2’de, 2050’de ise kapsam 1-2-3’te net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. 

 

Birlemiş Milletler Global Compact’ın 10 ilkesinden ve 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile bağlantılı olacak şekilde her bir stratejini 2025 yılına kadar yıl/bölüm bazlı olarak belirleyen Zorlu Holding Tekstil Grubu, tüm faaliyetlerini çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı olarak 360 derecelik bir sürdürülebilirlik yaklaşımıyla yürütüyor. 

 

Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat ile artık bir tercih değil zorunluluk haline gelecek olan sürdürülebilirlikle ilgili özellikle Akıllı Hayat 2030 stratejisi ile birlikte son 5 yılda çok ciddi yatırımlar yapan Zorlu Holding Tekstil Grubu, bu konuda Türkiye’de öncü işlere imza atarken Sustainable Textile Production" (Sürdürülebilir Tekstil Üretimi) sertifikasyon sürecini de tamamlayarak Standart 100 by Oeko-Tex ve STeP by Oeko-Tex belgeleriyle kullanılan ‘Made in Green’ etiketiyle üretim yapan bir tekstil üreticisi olmayı da başarmış durumda. 

 

Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın: “Temiz üretim yazılımıyla karbon ve su ayak izini ürün bazında hesaplayabiliyoruz.”

Yeşil dönüşüme uzun yıllar önce başladıklarını ve bu konuda sahip oldukları altyapı ile AB Yeşil Mutabakat’a çok hızlı bir şekilde uyum sağlayacaklarını ifade eden Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın“Önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik kriterlerine uyum sağlayamayan, fabrika ve operasyonlarını dijitalleştirmeyen şirketlerin ayakta kalamayacakları büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz. Biz Zorlu Holding Tekstil Grubu olarak Yeşil Mutabakat Eylem Planı yayınlanmadan 3 yıl önce başlattığımız, Temiz Üretim Projesi ile bu konuda çok ciddi bir mesafe aldık. Yeşil Mutabakat’ın istemiş olduğu karbon ayak izinin azaltılabilmesi için bu proje kapsamında üretim tesislerimizin enerji haritasını çıkardık. Hangi proseste ne tür geliştirmeler yapabileceğimizi tespit ettik. En kritik meselelerden biri olan izleme konusunu ‘Temiz Üretim Yazılımı’ adını verdiğimiz online enerji takip sistemimizle çözümledik.  Bu yazılım sayesinde fabrika ve tesislerimizin her noktasında ne kadar su ve enerji tüketildiğini online olarak izleyebiliyor, ürün bazında hesaplayabiliyoruz. Hatta karbon ayak izinin en az yüzde 50’ye varan oranda azaltıldığı Ecodesign ürünlerimizle Türkiye’de ve dünyada öncüyüz. Bugün enerjimizi de yenilebilir enerji kaynaklarından temin ediyor, Zorlu Enerji ile yaptığımız iş birliği ile kullandığımız elektrik enerjisini Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) ile belgelendiriyoruz. Önümüzdeki dönem için hem güneş enerji santralleri hem de güneş enerjisinin üretimde kullanımını da gündem almış ve bu konuda fizibilite çalışmalarına başlamış bulunuyoruz.

 

Avrupa’da ve Türkiye’de bir ilk 100 pet şişeden polyester iplik üretimi

Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda sürdürülebilirliğin ayrılmaz bir parçası olarak döngüsel ekonomiye de yatırımlar yapan Zorlu Holding Tekstil Grubu, PET şişe atıklarından polyester iplik ve tarım ürünlerinden PLA iplik üretimi gibi döngüsel ekonomi tabanlı ürünlerle sadece Türkiye’de değil dünyada da örnek işlere imza atıyor. Bu anlayışla 10 milyon dolar yatırımla devreye alınan Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 100 pet şişeden polyester iplik üretimine başlanmış durumda. Bu yatırımla, 1 Ton geri dönüştürülmüş iplik üretimi için doğada biyolojik olarak parçalanamayan, tüketici atığı olan yaklaşık 110.000 adet plastik şişenin azaltılmasına katkıda bulunulacak. 

 

Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın: Sürdürülebilir şehirler için LEED-BREEAM sertifikalı ev tekstili üreteceğiz.” 

Akıllı Hayat 2030’un sürdürülebilir ve akıllı bir yaşam için çıkılmış uzun soluklu bir yolculuk olduğunu ve Zorlu Grubu’nun bu konuda tüm şirketleriyle dünyada öncü işlere imza attığını dile getiren Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, tekstilin ise bu dönüşümün en heyecan verici ve aynı zamanda dikkat çeken sektörlerden biri olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN GLOBAL COMPACT) imzacısı olarak sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerimizi daha güçlendirdik. Sürdürülebilirlik bizim için işimizin bir parçası değil, işimizin bütününü oluşturuyor. Önümüzdeki 100 ayda, bir başka ifadeyle 2030’a kadar bu konuda yapacağımız tüm işleri; alt kategorilere kadar ayırarak tamamen planlamış durumdayız. Karbon yükünü azaltmaya yönelik proses optimizasyonlarından karbon yükü azaltılmış ürünlerin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kullanımından iklim değişikliği eylem planı hazırlayıp bu konuda eğitimler vermeye ve CDP raporu yayınlamaya kadar uzanan birçok başlıkta yeşil dönüşüm hedeflere koyduk. Akıllı Hayat 2030 için Zorlu Grubu’nda 2018 yılında çıktığımız yolun ruhuna uygun olarak ana hedefimiz insanların yaşamını iyileştirecek sürdürülebilir ve akıllı şehirler için ürün, hizmet ve çözümler üretmek. Bu anlayışla LEED-BREEAM sertifikalı sürdürülebilir şehirler için ev tekstili üretmeye kadar uzanan yeşil dönüşüm odaklı birçok yeniliği 2025’e kadar hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Yapacağımız tüm bu çalışmalarla, tekstilde Türkiye’nin yeşil dönüşüm lideri olarak dünya devlerinin inovatif ve sürdürülebilir iş ortağı olmaya devam edeceğiz.”

 

Zorlu Holding Tekstil Grubu satışlarının yarısından fazlasını ihracattan elde eden bir grup olarak Yeşil Mutabakat gibi uygulamalara hızla uyum sağlayarak ihracatının katma değerini önümüzdeki dönemde daha da artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda yeşil dönüşümü bu katma değerin en temel belirleyicisi olarak görüyor. Sürdürülebilirlik odaklı iş yapış biçimi ve akıllı tekstillerde sahip olduğu bilgi birikimi ve bu konuda yapacağı yeni yatırımlarla 2025 yılına kadar, toplam satışları içerisindeki sürdürülebilir tekstil kategorisindeki ürünlerinin oranını 50’ye yükseltmeyi hedefliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zorlu Tekstil Sürdürülebilir Şehirler İçin Tekstil Ürünleri Üretecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sağlıklı Yaşam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!